10 Ağustos 2012 Cuma

GÜÇLENDİRME EGZERSİZLERİ



Bir kasın gücü enine kesitin büyüklüğü ile orantılıdır. Enine kesit büyüdükçe kas gücü artar.Kas gücünü arttırmak için mutlaka belirli bir dirence karşı iş yapılması gerekir.Bunun için değişik egzersiz çalışmaları yapılabilir.
Kas gücünü arttırmak için yapılan egzersizler 3 grupta toplanır:
1.Progresif dirençli ağırlık egzersizleri
2.İzometrik egzersizler
3.İzokinetik egzersizler
Progresif dirençli egzersizlerde kaslara düzenli olarak artan ağırlıklarla hareket yaptırılır. Mesela elinize 1 kg ağırlık alıp 10 kez kaldırırsınız. Çok kısa bir dinlenmeden sonra 2 kg ile 10 tekrar daha yapansınız. 3 , 4 , 5 kg ile devam ederseniz bu progresif direnç egzersizidir. Kas liflerinin büyümesi ve güçlenmesinde oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu işlem tersine de yapılabilir. Yani önce 5 kg ağırlıkla 10 tekrar yaparsınız. Ardından 4 , 3, 2 . Sonunda 1 kg ile bitirebilirsiniz. Bu yöntemin tercih edilmesi daha kas yorulmadan maksimum ağırlıkla çalışılsın egzersiz yarım bırakılmasın diyedir. Bu çalışmada kas yoruldukça direnç azalır ama hareket bırakılmadan devam edilebilir.
İzometrik egzersizlerde ise kas boyu kısalmadan kas kasılır. Hareket oluşmaz. Özel alet gerektirmeyen bu teknikte daha çok bilgi ve daha dikkatli olmak gerekir.
İzokinetik egzersiz tipi kas geliştirmenin en idealidir ama çok gelişmiş ve pahalı aletler gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder