31 Temmuz 2012 Salı

Fizik Tedavi'de Egzersizler

Artık hareketli olmanın hem hastalıkların önlenmesinde hem de hastalıkların iyileşmesinde ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Eskiden herhangi bir hastalık durumunda “iyileşinceye kadar dinlen” prensibi uygulanmaktaydı. Şimdi ise çok özel durumlar hariç mümkün olduğu kadar hastalarımızı erken hareket ettirmek istiyoruz. Ameliyatlar sonrası hatta kırık sonrası yatakta bile hastaları harekete başlatıyoruz. Daha önceki fizik tedavi prensiplerine göre kalp krizi geçiren bir hastaya kalbine en ufak bir yüklenme olmasın diye yataktan kaldırılmadan uzun bir dinlenmeye alınırdı. Yani kalp krizinde enfarktüs geçiren kalbin kas dokusunun bir kısmı beslenemeyip zedelenmiştir hasta hareket edip kalbi yormamalı diye tam istirahate alınırdı ve kalbin zedelenmiş kısımlarının kendisini toparlaması beklenirdi. Ama yapılan klinik çalışmalar bunun hiç de böyle olmadığını ortaya koydu.
Araştırmalara göre hiç hareket ettirmeyip tam dilendirilen hastalarda ölüm oranları daha yüksek oluyordu. Sadece kalp krizinde değil diğer birçok hastalıkta hareketsiz kalmak esas hastalıktan daha zarar verici olmaktadır. En büyük ameliyatlarda ve hastalıklarda bile mümkün olan en erken devirde hasta ayağa kaldırılmaktadır. Dolayısı ile hareketlilik ve spor yapmak her yaşta ve her bireye önerilmektedir. Elbette kendilerine uygun olan biçimde olanları.
Egzersiz bir çok rahatsızlıkta tavsiye edilir ve hastalıkların iyileşmesinde önemli yararlar sağlar. Ancak biliçsizce yapılacak egzersiz çalışmalarının bazı riskleri arttıracağı ve zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Sık Kullanılan Egzersizler
Gevşeme Egzersizleri
Güçlendirme Egzersizleri
Bel Egzersizleri
Boyun Egzersizleri
Diz Egzersizleri
Romatizmal Hastalıklarda Egzersizler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder